17 травня 2013 року студенти 3-4 курсів зі спеціальності 05050315 - обладнання хiмiчних виробництв i підприємств будівельних матерiалiв (групи ХМ-01, ХМ-91) у супроводі викладачів кафедри "Процеси та обладнання хімічних і нафтопереробних виробництв" (ПОХНВ) факультету технічних систем та енергоефективних технологій (ТеСЕТ) Сумського державного університету відвідали одні з найсолідніших за віком та випробуваних часом підприємств нафтогазопереробної та харчової галузей промисловості Сумської області - Качанівський газопереробний завод (ГПЗ) та ПАТ "Охтирський пивоварний завод", які знаходяться в Охтирському районі.

Качанівський ГПЗ введено в експлуатацію в 1975 році. Сьогодні Качанівський ГПЗ є одним з п’яти газопереробних заводів НАК "Нафтогаз України", що входять до складу ПАТ "Укрнафта", і об’єднує Качанівське, Глинсько-Розбишівське та Анастасівське виробництво. Завод здійснює підготовку та переробку газу і конденсату для НГВУ "Охтирканафтогаз" і "Полтаванафтогаз". Продукцією заводу є скраплений газ (пропаново-бутанова фракція), стабільний бензин, відбензинений газ. Під час екскурсії й одночасно проведення занять на промисловому об’єкті студенти детально ознайомилися з технологічними процесами підготовки та переробки газу і газового конденсату. Крім того, співробітники заводу відкрили завісу апаратурного оформлення обладнання установок осушування, відбензинювання, компримування та зрідження вуглеводневих газів, а також переробки вуглеводневого конденсату.

ПАТ "Охтирський пивоварний завод" засновано у 1912 році. З 1997 року співвласником пивзаводу є ПАО «Оболонь»- корпорація з випуску пива, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, мінеральної води. Нині завод - це сучасне підприємство, на якому створено три головні виробництва: солодове, пивоварне та виробництво безалкогольних напоїв. Учасники екскурсії детально ознайомилися з технологічними процесами пророщування хмелю, підготовки солоду та сусла, змішування води з компонентами солоду з утворенням затору, охмеління сусла та підготовки до бродіння, бродіння та дозрівання, фільтрації та розливу. Розглянули апаратурне оформлення основного технологічного обладнання: заторні та сусловарильні котли, пластинчаті охолоджувачі, дріжджові танки, циліндро-конічні танки, сепаратори, гідроциклони, фільтри, розливочний та розфасовочний апарати.

Учасники заходу вдячні доценту кафедри ПОХНВ Олександру Ляпощенко за організацію екскурсії.

Нагадаємо, у СумДУ екскурсії на промислові об’єкти стали вже традиційними і є гарантією якісної підготовки фахівців у відповідності до потреб галузі. Студенти кафедри ПОХНВ вже побували на Угроїдськoму цукровому заводі, Стецьківському та Наумівському спиртзаводах, ПАТ «Сумихімпром», Прилуцькому управлінні бурових робіт (УБР) НГВУ «Чернігівнафтогаз», Гнідинцівському ГПЗ, АТ «Технологія» та інших.

СУМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
вул. Харківська 116, м. Суми, 40007, Україна
факультет технічних систем та енергоефективних технологій (ТеСЕТ)
кафедра «Хімічної інженерії,  Лабораторний корпус "А".

e-mail: [email protected],

            [email protected]

тел. +38(0542)33-71-24, 68-77-95, 33-70-73;

тел./факс +38(0542)33-40-58, 33-71-42.