День Хіміка — професійне свято працівників хімічної та нафтохімічної промисловостей України. Відзначається в Україні, Білорусі, Росії, Казахстану, Узбекистану щорічно в останню неділю травня. Свято встановлено в Україні «…На підтримку ініціативи працівників хімічної та нафтохімічної промисловості України…» згідно з Указом Президента України «Про День хіміка» від 7 травня 1994 р. № 219/94.

Традиція відзначати День хіміка підтримується і в провідних університетах: Московському державному університеті імені М.В.Ломоносова (МГУ, м.Москва), Іванівський державний хіміко-технологічний університет (ИГХТУ, м.Іваново) Українському державному хіміко-технологічному університеті (УДХТУ, м. Дніпропетровськ), Харківському національному університеті імені В.Н.Каразіна (ХНУ, м.Харків) та інших.

У 1966 році в МГУ зародилася традиція відзначати кожен День Хіміка під знаком хімічних елементів Періодичної системи, яка поступово поширилася на більшість хімічних факультетів пострадянського простору. Однак хімічні факультети університетів Росії, Білорусії та України святкують День Хіміка в різні дні. Так, у МГУ - другі вихідні травня. 15 травня 2021 року відбувся 57-й День Хіміка, елементи - Цезій та Барій.

Сьогодні найбільшими підприємствами хімічної промисловості України є ПАТ "Азот" (м.Черкаси), ЗАТ Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" (м.Сєвєродонецьк), ПАТ "Концерн Стирол" (м.Горлівка), ПАТ "Рівнеазот" (м.Рівне), які входять до складу Ostchem Holding AG, а також  ПАТ "Одеський припортовий завод" (м.Одеса), ПАТ "Сумихімпром" (м.Суми) та інші. Більшість з них є замовниками науково-технічної продукції та кадрів від Сумського державного університету (СумДУ).

СУМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
вул. Харківська 116, м. Суми, 40007, Україна
факультет технічних систем та енергоефективних технологій (ТеСЕТ)
кафедра «Хімічної інженерії,  Лабораторний корпус "А".

e-mail: [email protected],

            [email protected]

тел. +38(0542)33-71-24, 68-77-95, 33-70-73;

тел./факс +38(0542)33-40-58, 33-71-42.