Сумський державний університет (СумДУ) впроваджує креативний проект з розвитку підприємницьких якостей студентів на успішних підприємствах Сумщини. 17 червня 2014 року на базі ТОВ «Горобина»  відбулась перша бізнес-гра, учасниками якої стали 25 студентів СумДУ, серед яких було 6 студентів спеціальності «Обладнання хімічних виробництв і підприємств будматеріалів», яких супроводжував доцент кафедри процесів та обладнання хімічних і нафтопереробних виробництв (ПОХНВ) Олександр Ляпощенко.

Компанія «Горобина» - одне з небагатьох лікеро-горілчаних підприємств України з більш ніж столітньою історією (засноване у 1897 р.) і єдиний виробник горілки та лікеро-горілчаної продукції в Сумській області. Високо технологічне оснащення, досвід, накопичені роками традиції, стабільна якість продукції роблять завод «Горобина» унікальним підприємством, яке постійно вдосконалює виробничі технології відповідно до змін у державних стандартах.

Організаторами заходу від СумДУ виступили: ФПК ПО, ТЕСЕТ, ФЕМ, ІФСК, стартап-центр «New Generation», відділ з практики та інтеграційних зв’язків із замовниками кадрів.

Даний проект з проведення бізнес-ігор використовує досвід, напрацьований викладачами СумДУ в рамках програми підвищення кваліфікації «З інноваційної педагогічної діяльності» та проекту 530349-TEMPUS-1-2012-1-FR-TEMPUS-JPHES «Створення міжуніверситетських старт-ап центрів для студентської інноваційної діяльності».

Завданням бізнес-гри було розроблення нових напрямів ведення бізнесу (в частині нового інженерного рішення, розроблення нової продукції, просування продукції на різних ринках, розроблення комунікаційної стратегії).

У розробленні концепції бізнес-гри взяли участь фахівці ТОВ «Горобина» спільно з викладачами СумДУ. У процесі ділової гри її учасники вирішували завдання розроблення нових напрямів ведення бізнесу на базі інфраструктури підприємства, з якою вони мали можливість ознайомитись під час екскурсії. У фіналі на розсуд журі студенти репрезентували власні бізнес-проекти. Журі у складі керівництва ТОВ «Горобина» та викладачів СумДУ одностайно відзначило нестандартність підходів студентів до розв’язання завдань та можливість комерціалізації всіх креативних рішень.

Директор ТОВ «Горобина» Володимир Демура переконаний: «Ми зацікавлені в молодих спеціалістах, які мають теоретичні знання, креативне мислення, творчий підхід до справи та нахил до підприємництва. З цієї точки зору співпраця Сумського державного університету та підприємств Сумщини має дуже великий потенціал. Розпочавши з бізнес-гри, кожен студент може впровадити реальний бізнес-проект».

Переможцем першого етапу бізнес-гри стала команда «Ягода малина» у такому складі: Фурса Олександр (ХМ-01), Овсиенко Екатерина, Проникова Жанна, Розніязов Ихтияр (ХМ-12р). Вони запропонували ідею створення автомату натуральних безалкогольних напоїв.

Кафедра ПОХНВ щиро вітає переможців та бажає подальших успіхів у реалізації Ваших творчих ідей!

http://www.oblrada.sumy.ua/component/content/article/40-misc-actual/12788-sumski-studenty-vid-biznes-gry-do-vlasnogo-biznesu
http://fpkpi.sumdu.edu.ua/project-with-the-development-of-entrepreneurship-as-a-student.html
http://gorobina.sumy.ua/news/185-vid-biznes-gri-do-vlasnogo-biznesu.html

СУМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
вул. Харківська 116, м. Суми, 40007, Україна
факультет технічних систем та енергоефективних технологій (ТеСЕТ)
кафедра «Хімічної інженерії,  Лабораторний корпус "А".

e-mail: [email protected],

            [email protected]

тел. +38(0542)33-71-24, 68-77-95, 33-70-73;

тел./факс +38(0542)33-40-58, 33-71-42.