Сумський державний університет (СумДУ)  спільно з провідними промисловими підприємствами міста реалізує проект, спрямований на розвиток підприємницьких якостей молодих сумчан. 25 червня 2014 року на базі концерну «Укрросметал» відбулася чергова бізнес-гра, учасниками якої стали 5 студентів спеціальності «Обладнання хімічних виробництв і підприємств будматеріалів», яких супроводжував доцент кафедри процесів та обладнання хімічних і нафтопереробних виробництв (ПОХНВ) Олександр Ляпощенко.

Концерн «Укрросметал», заснований у 1994 році, сьогодні являє собою велику багатопрофільну компанію, яка об'єднує ряд підприємств, розташованих в Україні, Росії та Білорусі, для яких 2014 рік є ювілейним: 20 років - концерну "Укрросметал", 50 років - АТ «НВАТ ВНДІ Компрессормаш» та 125 років - АТ «Полтавський турбомеханічний завод». Головним напрямком діяльності концерну є виробництво сучасного високоефективного і енергозберігаючого обладнання для промисловості та енергетики.

Організаторами заходу від СумДУ виступили: ФПК ПО, ТЕСЕТ, ФЕМ, ІФСК, стартап-центр «New Generation», відділ з практики та інтеграційних зв’язків із замовниками кадрів.

Можливість генерувати бізнес-ідеї відкриває студентам стартап-центр СумДУ «New Generation», що діє в рамках реалізації проекту ЄС 530349-TEMPUS-1-2012-1-FR-TEMPUS-JPHES «Створення міжуніверситетських старт-ап центрів для студентської інноваційної діяльності».

За основу пошуку нових інженерних ідей для бізнесу студенти взяли досвід концерну «Укрросметал», що має у своєму активі понад 80 об’єктів інтелектуальної власності. Завдання гри – розробити і презентувати бізнес-проект, що вмотивував би успішне підприємство до комерційно вигідної співпраці зі стартапом.

Грі передувала екскурсія. Інженери концерну ознайомили студентів з особливостями технологічних процесів, обладнанням, продукцією на різних стадіях виробництва, способами освоєння нових ринків збуту.

У командах працювали студенти-інженери з технології та хімічного машинобудування, матеріалознавці, знавці комп’ютерних наук, економісти та рекламісти. У складі журі – представники СумДУ та провідні фахівці концерну «Укрросметал».

«Гра подарувала нові можливості та знайомства. А ще я навчився виступати перед аудиторією, що раніше було для мене дуже складно. Тепер на публіці відчуваю себе досить вільно. Ми вчимося презентувати свої ідеї, в тому числі і потенційним інвесторам», – поділився враженнями п’ятикурсник кафедри комп’ютерних наук СумДУ Максим Говорун, який є учасником проекту вже два роки.

Цікаво, що одна з ідей, запропонована гравцями, зараз розробляється фахівцями концерну як інноваційний проект. Бурхливу дискусію викликали проект щодо створення мінісервісних центів для обслуговування мешканців міста з побутових питань, а також ідея запровадити збірні конструкції гаражів.

Член правління благодійного фонду «Благовіст», експерт гри Таїсія Суркова зазначила: «Студенти проявили себе як обізнані та творчі особистості. Приємно, що в Сумському державному університеті поряд з якісною професійною підготовкою дбають і про розвитоку молоді підприємницького хисту».

«На прикладі концерну «Укрросметал» студенти побачили, як знання перетворюються в інновації, а ідеї – в реальні машини і механізми», – акцентував керівник стартап-центру СумДУ «New Generation» Андрій Півень.

Як зазначила декан факультету підвищення кваліфікації та післядипломної освіти СумДУ Вікторія Божкова, для викладачів участь у цьому проекті є інноваційною формою підвищення кваліфікації. Вони не тільки допомагають учасникам гри, а й відпрацьовують нові форми і зміст для своїх навчальних занять у стінах університетських аудиторій. Заявки на участь у цій програмі підвищення кваліфікації вже подали  київські  виші. Запрошені також викладачі сумських ВНЗ.

Переможцями другого етапу бізнес-гри стали команди, до складу яких увійшли студенти спеціальності «Обладнання хімічних виробництв і підприємств будматеріалів»: Фурса Олександр (ХМ-01), Ведмедера Володимир (ХМ-11). Перша з запропонованих ідей передбачає оснащення автомату натуральних безалкогольних напоїв модульною холодильною установкою. Тобто, вона є розвитком ідеї, що виборола винагороду на першому етапі бізнес-гри. Друга з запропонованих ідей, підтримуючи актуальні напрямки альтернативниної енергетики та енергозбереження, полягала у запропонуванні можливості утилізації та аккумуляції стисненого повітря.

Кафедра ПОХНВ щиро вітає переможців та бажає подальших успіхів у реалізації Ваших творчих ідей!

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

СУМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
вул. Харківська 116, м. Суми, 40007, Україна
факультет технічних систем та енергоефективних технологій (ТеСЕТ)
кафедра «Хімічної інженерії,  Лабораторний корпус "А".

e-mail: [email protected],

            [email protected]

тел. +38(0542)33-71-24, 68-77-95, 33-70-73;

тел./факс +38(0542)33-40-58, 33-71-42.